Netvibes – osobní dashboard, který má ambici zproduktivnit naše životy

0
1164

 

Někdy může být těžké uspořádat si svůj online život. Máme nepřeberné množství zdrojů, aplikací a cest, které k brouzdání ve vodách internetu používáme. Netvibes umožňuje jednotlivé zdroje propojit pomocí vlastních stránek ve formě dashboardů. Ikdyž to může znít z prvu fádně, ukážeme si, že netvibes je poměrně mocný nástroj, který je schopný od monitoringu, přes BI a i ve své verzi zdarma má velmi zajímavou funkcionalitu    

Dashboard

Hned po přihlášení nás vítá náš první dashboard, v základu obsahuje již 2 taby – jednotlivé stránky dashboradu mezi kterými může uživatel volně přecházet kliknutím na příslušný tab. První z tabů News obsahuje feedy z jedotlivých zdrojů, kliknutím na jednotlivé widgety se dostaneme do reading módu, kde je možné v závislosti na jednotlivých zdrojí přečíst články, nebo jejich část (na konci je URL na zdroj). Zároveň je v levo nahoře možné přepínat mezi apps módem a reader módem. Mezi dashboardy je možné volně přepínat najetím na dashboard a vybráním příslušného dashboardu. 

Obr1. Úvodní strana, netvibes.com vlastní screenshot

Reader mód

V Reader módu máme máme 3 ovládací panely, v levo máme filtry na jednotlivé feedy, například je možné ukázat zdroje, co vykazují menší aktivitu kliknutím na „Slow“. Dále zde nalezneme feedy setřízené podle jednotlivých zdrojů, v header panelu vpravo nahoře je název filtru, který používáme, šipky k zobrazení náhledů podle označeného zdroje, potvrzení označení přečtení a refresh. Hlavní panel obsahuje všechny setřízené zdroje s možností uložení a sdílení, kliknutím na zdroj zobrazím náhled článku.

Obr2. Reader mód, netvibes.com vlastní screenshot

Apps mód

Jednotlivé widgety můžeme odstranit kliknutím na křížek a další funkcionalitu zobrazíme na symbol 4 čtverců v pravo nahoře.  Jednotlivé parametry jako feed URL zobrazíme kliknutím na Settings, insight obsahuje základní informce o feedu, display umožňuje nastavit vzhled widgetu, dále je možné sdílení, refresh a kopírování widgetu. Kliknutím na widget zobrazíme náhled zdroje.

 

Obr3. Náhled zdroje, netvibes.com vlastní screenshot

 

Kliknutím na +Add můžeme přidat nový widget, v zásadě můžeme přidat 3 typy zdrojů. Reading app Potion app a Essential app. Reading app je v zásadě rss feed,který vkládáme  přes URL nebo naimportovat OPML. Potion App je výrazně zajímavější, umožňuje tzv. triggery – tj. když se stane událost A (popř. i událost B nebo libovolné množství dalších triggerů), udělej něco, Netvibes zveřejňuje tutoriály (zajímavý je například tento, který upozorní rodiče SMSkou, pokud je SmartTV od Samsungu zapnutá večer před školním dnem po 10). Essential apps jsou nejpoužívánější aplikace, nalezneme tu vše od emailového klienta přes sociální sítě po nástroje jako jsou kalkulačka a kalendář.

Obr4. Přidání aplikace, netvibes.com, vlastní screenshot

 

Správá účtu

V zásadě máme 2 možnosit jak přistoupit ke správě účtu, první možnost je najet název účtu vpravo nahoře a otevřít account, druhou najet na Dashboards a kliknout na Manage dashboards. Zde máme v levém panelu základní správu účtu jako je změna hesla, emailu a odstranění, správu dashboardů, kde je možné jednotlivé dashboardy dashboardy přidávat a odebírat, čistící funkce, kde je možné odebírat zdroje na základě fitlračních kritérií (např. ty neaktivní nebo duplicitní) a správa služeb 3 stran. Zároveň je možné přidat možnosit sdílení (v základu je quickshare dostupný pouze přes FB a Twitter). 

Obr5. Správa propojených 3rd party aplikací, netvibes.com, vlasntí screenshot

Pricing 

Netvibes má v zásadě 3 typy účtů, basic jehož funkcionalita je popsána výše, VIP, které má rozšířenou funkcionalitu a premium s aplikacemi pro firmy a BI. Ceny pr´miových služeb jsou neveřejné, takže si budete muset cenu vyjednat sami.

VIP obsahuje 2 hlavní a několik menších funkcionalit navíc [2]. První z ních je Universal search, který umožňuje sledovat určité téma, například pokud nás zajímá gaming stačí napsat toto slovo do search baru a Netvibes automaticky najde zdroje na dané téma, u kterých si uživatel může zobrazit náhledy. Další je tagging, který umožňuje spravovat tagy v rámci jednotlivých článků. Zajímavá funkcionalita je analýza sentimentu a návrhy na nové zdroje. Plnou funkcionalitu můžete nalézt na documentation.netvibes.com

Premium a BI 

Masivní rozšíření funkcionality nastává u Premium. Netvibes obsahuje značné množství funkcionality pro business intelligence  v rámci jejich analytics up. Je možné na základě klíčového slova nebo feedu analyzovat dané téma. Například sledovat počet nových článků na dané téma, jak je vnímáno na internetu, kdo jej zmiňuje, zároveň je možné porovnávat klíčová témata mezi sebou a monitorovat jejich vliv na webu, to může být velmi užitečné například pro SEO analýzu. Přes MISOData je také možné přidat vlastní datové zdroje jako soubory a databáze a netvibes používat jako webový reportingový nástroj. Plná funkcionalita je opět v dokumentaci aplikace.

Obr6. Sledování klíčového tématu, zdroj documentation.netvibes.com

Závěrem

Netvibes je poměrně užitečný tool jak pro jednotlivce, kteří chtějí optimalizovat svojí aktivitu online, tak pro malé společnosti hledající insight do různých témat. Využití je opravdu velmi široké a práce s nástrojem je poproti konkurečním nástrojům velmi jednoduchá a přívětivá. 

Zdroje

[1] Netvibes [cit. 11.2.2020]. Dostupné z: netvibes.com

[2 ] Netvibes [cit. 11.2.2020]. Dostupné z: documentation.netvibes.com

Seznam obrázků

Obrázek 1: Úvodní strana, netvibes.com [zdroj obrázku: autor]

Obrázek 2: Reader mód, netvibes.com [zdroj obrázku: autor]

Obrázek 3: Náhled zdroje, netvibes.com [zdroj obrázku: autor]

Obrázek 4: Přidání aplikace, netvibes.com [zdroj obrázku: autor]

Obrázek 5: Správa propojených 3rd party aplikací [zdroj obrázku: autor]

Obrázek 6: Sledování klíčového tématu  [zdroj obrázku: Dokumentace netvibes]

 

+ posts

ZANECHTE ZPRÁVU

Prosím vložte komentář!
Prosím zadejte jméno