RSC Gold: Jak vypadá vyhledávání chemických látek?

0
676
round clear glass on white paper

RSC Gold je roční předplatné přístupu k časopisům, eknihám a dalším zdrojům v oblasti chemického výzkumu.

Royal Society of Chemistry

Společnost Royal Society of Chemistry (RSC) byla založena v roce 1841 sedmdesáti sedmi vědci v čele s Thomasem Grahamem. Tehdy se jmenovali Chemical Society of London. V roce 1848 obdrželi královskou chartu od královny Viktorie a tím byl potvrzen jejich účel: obecný pokrok chemické vědy.

Nyní se společnost rozrostla po celém světě a čítá přes 54 000 členů. Jejich reputace je také celosvětová. Cílem společnosti je pomoct komunitě chemiků udělat svět lepším místem. Zaměření tímto posunuli na komunitu, kdežto kdysi to byla chemie jako věda. Nesoustředí se tedy jen na fakta, ale na to pomoct lidem mít pozitivní přínos.

Vize společnosti je svět, kde chemici mají možnost správně a plně využít svůj potenciál a sílu. Představují si svět, kde je věda dostupná pro všechny, vznikají nové výzkumy a přichází inovace díky dostatečné finanční podpoře, svět, kde si lidé chemii váží a věří jí.

Za svou misi zvolili podporu vzdělání v chemických oborech a podporu komunity vytvářením příležitostí a poskytováním nástrojů potřebných pro její rozvoj. Také odhalování a odměňování inovací, spolupráce a udržování etických a profesionálních standardů. Chtějí být důvěryhodným a autoritativním hlasem, který zaručí, že chemie má své vlivné místo v přírodních vědách a ve společnosti.

V roce 2016 oslavili své 175. výročí a připomínali si jejich dědictví a všechnu práci, kterou za tu dobu odvedli. Vznikly tyto iniciativy na oslavu:

175 minutes for chemistry, kde členové sdíleli svůj příběh s Royal Society of Chemistry,

175 faces of chemistry, kde představili 175 inspirujících osobností z různých prostředí,

175 anniversary exihibition, tedy výstava, kde byla předchozí iniciativa, 175 faces for chemistry, předvedena v Londýně.

Předplatné RSC Gold

RSC Gold je k dispozici jako roční předplatné, kde cena je závislá na velikosti instituce a jejím zaměření. Proto přímo na stránkách ceny neuvádějí, je potřeba napsat e-mail a získat detailní nabídku.

Obsah

V předplatném získáte přístup k 40 online časopisům, pěti službám aktualizace literatury, abyste byli pořád v obraze, přístup k starším archivům a mnoho dalších výhod. Vše je uvedeno na jejich stránce s představením produktu RSC Gold.

Snímek obrazovky www.rsc.org
Začátek výčtu časopisů, které patří do předplatného. Zdroj: www.rsc.org

Sekce Journals, books and databases

Zde máte možnost vybrat si typ zdroje a prohlížet, co je dispozici, i když nemáte zakoupené předplatné, takže někdy nemůžete nahlédnout přímo na obsažené informace. Stránka výborně provází čtenáře dostupnými zdroji a je tím pádem skvělým začátkem pro zorientování.

Časopisy

Na stránce Journals, trochu níže, si můžete zvolit buď procházení podle názvu, nebo podle zaměření.

Snímek obrazovky www.rsc.org
Rozdělení časopisů podle zaměření. Zdroj: www.rsc.org

Po výběru kategorie se vám zobrazí jednotlivé časopisy s touto tematikou. Zde už stačí vybrat časopis a na stránce s popisem zvolit, že chcete číst.

Snímek obrazovky www.rsc.org
Ukázka úvodních informací o časopisu. Zdroj: www.rsc.org

Jako neregistrovaný uživatel máte k dispozici abstrakty článků, případně si můžete samotný článek zakoupit.

Možnosti získání přístupu k článku. Zdroj: www.rsc.org

Pokud zvolíte na stránce Journals nahoře tlačítko Read & Search, získáte možnost si vyhledávání upřesnit podle toho, zda je časopis stále vydáván, podle předmětu, kterému se věnuje, a podle roku vydání.

Vyhledávání v časopisech s filtry. Zdroj: www.rsc.org

Knihy

Na stránce Books si můžete prohlédnout knihy podle aktuálních sérií, podobně jako u článků byly kategorie.

Výběr knih podle sérií. Zdroj: www.rsc.org

Druhá možnost je zvolit Read & Search, kde získáte pokročilé vyhledávání přes filtry. Lze filtrovat přes sérii, kolekci, zda jsou nově vydané, podle toho, kterému předmětu se věnují, a přes roky, nebo vybrat začáteční písmeno.

Vyhledávání a filtrování knih. Zdroj: www.rsc.org

Databáze

Stránky RSC se odkazují i na další tři databáze.

MarinLit

Databáze o výzkumech o mořských přírodních produktech, která slibuje flexibilní vyhledávání, které si ale bez předplatného nelze vyzkoušet.

Databáze MarinLit. Zdroj: marinlit.rsc.org

The Merck Index* Online

Tato databáze se prezentuje jako nejspolehlivější zdroj v oblasti chemikálií, léků a biologických látek. Najdete zde tři možnosti vyhledávání. První je Quick Search, kde jen jednoduše zadáte hledaný řetězec. Druhá možnost je kompletní Search, kde máte k dispozici mnoho kolonek pro zprávné zařazení částí vašeho dotazu, nebo můžete hledat podle vlastností chemických látek, jako je například bod varu. Poslední možnost je Structure search, kde do políčka pro vyhledávání kreslíte strukturu hledané látky.

Ukázka vyhledávání podle nakreslené struktury v databázi The Merck Index* Online. Zdroj: www.rsc.org/merck-index

Databáze poskytuje omezený přístup k výsledkům vyhledávání i nepředplatitelům.

ChemSpider

ChemSpider je bezplatná databáze více než 115 milionů chemických struktur. Opět zde máte více možností vyhledávání. Nejdříve klasické vyhledávání Simple zadáním textového řetězce, s případným přidáním filtrů. Další možností je vyhledávání Structure, kde stejně jako u předchozí databáze kreslíte strukturu.

Ukázka vyhledávání podle struktury v databázi ChemSpider. Zdroj: www.chemspider.com

Výsledek pak může vypadat například takto:

Výsledek vyhledávání v databázi ChemSpider. Zdroj: www.chemspider.com

Třetí možností je Advanced, kde mimo jiné máte mimo mnohé jiné například možnost si vybrat chemické prvky z tabulky prvků a vyhledávat podle nich.

Vyhledávání podle výběru z tabulky chemických prvků v databázi ChemSpider. Zdroj: www.chemspider.com

Hned vedle typů vyhledávání je ještě tlačítko history, kde se vám zobrazuje historie dotazů.

Závěr

RSC Gold předplatné poskytuje přístup k vícero zdrojům v oblasti chemie. Některé jsou omezeně dostupné i bez předplatného, což je skvělé pro lidi, kteří nejsou součástí nějaké instituce, ale placené články vypadají, že budou velmi zajímavé a umím si představit, jak z těchto zdrojů často čerpají a profitují různá výzkumná střediska a školy.

Zdroje:

THE ROYAL SOCIETY OF CHEMISTRY, 2022. ChemSpider | Search and share chemistry. ChemSpider [online] [vid. 2022a-05-05]. Dostupné z: http://www.chemspider.com/
THE ROYAL SOCIETY OF CHEMISTRY, 2022. MarinLit – A database of the marine natural products literature. MarinLit [online] [vid. 2022b-05-05]. Dostupné z: https://marinlit.rsc.org/
THE ROYAL SOCIETY OF CHEMISTRY, 2022. The Merck Index Online – chemicals, drugs and biologicals. The Merck Index Online [online] [vid. 2022c-05-05]. Dostupné z: https://www.rsc.org/merck-index
THE ROYAL SOCIETY OF CHEMISTRY, [b.r.]. The Royal Society of Chemistry. Royal Society of Chemistry [online] [vid. 2022d-05-05]. Dostupné z: https://www.rsc.org/

+ posts

ZANECHTE ZPRÁVU

Prosím vložte komentář!
Prosím zadejte jméno